Σούπα γαρίδας

στις

500 γρ. γαρίδες μέτριες

4 κ.σ ελαιόλαδο

2+2 κ.σ. βούτυρο

2 καρότα μέτρια (κομμένα φέτες)

2 κλωνάρια σέλερι το λευκό μέρος (κομμένα φέτες)

1 κλωνάρι πράσο (κομμένα φέτες)

½ φινόκιο (κομμένα φέτες)

2 φύλλα  δάφνης

2 κ.σ. τοματοπελτέ

Λίγο θυμάρι

1 σφηνάκι κονιάκ

2 κ.σ. αλεύρι

300 γρ. κρέμα γάλακτος

Αλάτι

Φρεσκοκομμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και αφαιρούμε το αντεράκι. Βάζουμε ένα βαθύ σκεύος στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο με 2 κ.σ. βούτυρο. Προσθέτουμε τις γαρίδες, τις αλατίζουμε και σοτάρουμε από 2 λεπτά κάθε πλευρά.  Τις αφαιρούμε από το σκεύος και τις αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο σκεύος,  προσθέτουμε τα κελύφη με τα κεφάλια και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά.  

Ρίχνουμε μέσα το σέλερι, το καρότο, το πράσο, το φινόκιο, την δάφνη και σοτάρουμε, ανακατεύοντας με σπάτουλα για λίγο. Προσθέτουμε το θυμάρι, τον πελτέ, και αλατίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.  

Δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά, και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμισθεί το κονιάκ. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.  Ρίχνουμε χλιαρό νερό ώστε να σκεπαστούν τα υλικά μας. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά περίπου.  

Τα περνάμε από ένα σουρωτήρι και πιέζουμε με μια σπάτουλα ώστε να πάρουμε όλη την  ουσία που κρατάνε τα κεφάλια και η οποία θα μας δώσει την υπέροχη γεύση στην σούπα μας. Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο φρεσκοκομμένο πιπέρι.

Κόβουμε τις γαρίδες στα 3 και τις προσθέτουμε στην σούπα μαζί με το υπόλοιπο βούτυρο.  Μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά.  Η σούπα μας είναι έτοιμη και την σερβίρουμε ζεστή.

Καλή επιτυχία!!!

Σχολιάστε